Victorias Julekake

Hurra for 1 desember. Jeg gleder meg masse til jul, i dag er det også 14 dager til jeg har juleferie. Årets kosligste måned står for tur, hva med å lage deilig julekake? Denne deigen kaldhevet jeg over natten. Neste morgen kan du bake ut smakfulle julebrød. Passer perfekt til frokost, lunsj og aftens. Du trenger selvsagt ikke å kaldheve, om du skal bake samme dag. Da hever du deigen til dobbelstørrelse. Jeg har ikke sukat i denne deigen, siden det er ikke så populært hos meg. Tilsett gjerne det i deigen, om du liker det 🙂

Dette er faktisk første gang jeg lager julekake. Det er det vanligvis mamma som gjør hjemme hos oss. Nå som jeg har blitt voksen, og flyttet hjemmefra. Lager jeg ting jeg ikke har laget før. Nye tradisjoner. Det er jo hyggelig for foreldre, når barna er med å bidra å lager julemat og kaker. Eller hva? Hjemmelaget er så klart best.

Oppskrift Victorias Julekake – 1 stor brødform:
500 gram hvetemel + mel til utbaking
1.5 teskjee havsalt
2 teskjee malt kardemomme
1 dl sukker
25 g fersk gjær (søt type)
1 egg
3 dl lunken melk ( ca. 30 grader)
75 g smør, romtemperert og i biter
100 – 150 gram rosiner
Sukat
Egg til pensling

1. Bland mel, sukker, salt, kardemomme og gjær i en bolle. Smuldre gjærene med hendene. Start kjøkkenmaskinen på lav hastighet med eltekrok.
2. Tilsett deretter egget.
3. Tilsett den lunkende melken i en tynn stråle, mens maskinen går på lav hastighet. La den elte i 10 min før du tilsetter smøret.
4. Tilsett smøret i terninger og rosiner. Det skal være romtemperet. Jeg bruke å sette ut mitt smør dagen før.  La den elte i ca. 10 minutter til.
5. Ha plast over bollen, og la den heve til neste dag i kjøleskapet. Du kan også la deigen kaldheve i brødformen.

1. Ferdig kaldhevet bolledeig. Utrolig greit, er bare å stå opp, å bake ut.

IMG_1422

2. Form deigen etter brødformen du bruker.

IMG_1430

4. Ha bakepapir i formen, og la deigen etterheve i 30 min.

IMG_1431

5. Pensle brødet med egg. Stek brødet på 180 grader i ca. 35-40 min. 10 minutter før du tar ut julebrødet, kan du pensle brødet med enda et lag med  egg, for ekstra glans. 

IMG_1436

La brødet avkjøle på rist.

IMG_1549

Min favoritt, er å spise julebrødet med smør og brunost.

IMG_1605

IMG_1587 IMG_1602

Pakk inn i brødet med julebånd. Gi til noen du er glad i.

IMG_1606

IMG_1608

God første søndag i advent 🙂
Nyt dagen,
IV.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s